Att välja rätt målarfärg
Att välja rätt målarfärg är grunden för ett lyckat slutresultat. Det finns idag en uppsjö av olika färger, alla med sina egna egenskaper och fördelar. Att veta vilken färg som lämpar sig bäst för det underlag man tänker bearbeta är inte alltid helt lätt. Att konsultera en färgexpert i en butik specialiserad på just målarfärger kan därför vara en god idé för att undvika att man med fel färg förstör föremålet.
En målarfärg som specialanpassats för träytor är slamfärg. Den består av pigment som är uppslammade i lim eller klister, och i traditionella slamfärger är detta klister tillverkat av råg- eller vetemjöl och vatten. Flera slamfärger innehåller även tillsatser av linolja för att stärka bindemedlet, och linoljan bidrar även till en mörkare kulör. Den populäraste slamfärgen i Sverige idag är rödfärgen och det dominerande varumärket är Falu Rödfärg.
Limfärg är en annan typ av färg som passar bra för målning av ohyvlat trä och puts. Limfärger är ett samlingsnamn för en grupp färger som alla har gemensamt att de har bindemedel bestående av limfärger som exempelvis stärkelse eller protein. Pigmentet och bindemedlet är sedan uppslammande med vanligt vatten. Detta sätt att blanda färger har hängt med ända sedan antiken, och limfärger är mycket populära än idag. Ett gemensamt drag hos alla limfärger är att de är vattenlösliga även i torkat skick, vilket gör att de lämpar sig bäst för målning av inomhusföremål.
Ytterligare ett exempel på en vanlig målarfärg är alkydfärg, som lämpar sig bäst för målning av trämaterial inomhus. Alkydfärgen är en modern version av den traditionella oljefärgen och luktar ganska fränt. Den ger en hård, slitstark yta när färgen har torkat. Väljer man en alkydfärg av god kvalitet ger den stor glans och håller bra mot slitage, men med tiden blir färgen något spröd i takt med att bindemedlet åldras. Alkydfärg lämpar sig bäst för mindre snickerier till exempel köksluckor, trappor, inomhusräcken och dörrkarmar.
Oavsett vilken färg man väljer ska man aldrig skynda sig eller fuska med grundarbetet. Att noggrant rengöra både materialet man ämnar måla samt utrustning och penslar är grunden till ett gott utfört arbete. Fusk i detta steg syns och går ofta inte att reparera i efterhand. Det är alltså bra att ta sig tid med förarbetet även om det inte alltid känns så lockande.