Måla fasad

Oavsett vilket eller vilka material som ditt hus är byggt av utsätts fasaden för slitage från väder och vind och om den inte underhålls påverkas husets livslängd. Det är fasadens ytskikt, i regel en påmålad färg, som skyddar konstruktionen mot fukt och andra skador. Det är alltså färgen som slits först och man bör i regel måla om innan den börjat släppa från fasaden. I den här artikeln ska vi ge några råd kring vad man bör tänka på innan man ger sig i kast med att måla om sin fasad.

Vilken färg ska man måla med?

Att avgöra vad man bör använda för färg är ingen enkel sak. I första hand handlar det om att välja en färg som skyddar huset oavsett om underlaget är puts, trä, betong eller något annat som man normalt målar. I andra hand är det ett estetiskt övervägande. Observera att det i Sverige finns bestämmelser man måste följa när det gäller val av kulör. Här kan du få några bra experttips för att välja rätt färg till fasaden. Det finns många olika typer av färg som har olika egenskaper och som håller olika länge innan du behöver måla om på nytt.

Tips inför ommålningen

Att måla om fasaden kan verka oöverstigligt, eftersom det handlar om så stora ytor. När man väl har kommit igång brukar det dock gå förvånansvärt fort. Särskilt om man hyrt en ordentlig byggnadsställning och inte behöver klättra upp och ner för en stege. Ställningen är också ett säkrare alternativ. En skylift har den fördelen att den är lättare att flytta än en byggnadsställning, se efter om du har möjlighet att hyra skylift i närheten av fastigheten som ska målas. Om du inte vill göra dig besväret att ta bort all befintlig färg är det en bra idé att använda samma typ av färg som huset är målat med. Ta med en färgflaga till färgaffären om du är osäker.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *