Att använda färger

Oavsett när man använder färger, är det bra att ha lite baskunskap. Det finns olika sätt att tänka då man väljer ut vilka färger som passar bra till varandra. Det här är användbart oavsett om man väljer nya tapeter eller vill skapa en målning. Färger påverkar oss mer än man tror och det är en fantastisk värld att ge sig in i.

Komplementfärger

Kort sagt kan man säga att varje färg har en motsatsfärg och de brukar kallas komplementfärger. Det är ofta så att dessa färger kompletterar varandra extra bra. De ligger också långt bort ifrån varandra då man gör en färgskala som en cirkel. De kommer därför att framhäva varandra på ett maximalt sätt. Prova exempelvis att använda lila och orangea tillsammans. De lyfter verkligen varandra och det här kan man se hos alla komplementfärger. Det här kan vara bra att fundera över då man väljer tapeter och tänker sig in i vilken färg möbler och annat har i rummet. Genom att besöka onlinebutiken med Sveriges största utbud av tapeter , nämligen Familjetapeter, hittar man klassiska tapeter att använda och hitta komplementfärger till.

Så påverkar färger på jobbet

Att färger har en inverkan på vårt välmående, finns det forskning som visar. Även färgerna på våra arbetsplatser kan avgöra hur väl vi kan prestera. Forskare har mätt hur färgerna påverkar oss människor genom olika tester. Exempelvis har man mätt hur testpersoner orkar med en arbetsdag med olika färger närvarande i arbetsmiljön. Man får ta det hela med en nypa salt, då det ännu inte går att säga hur mycket effekten egentligen påverkar slutresultatet. Ungefär såhär har man kommit fram till att de vanligaste färgerna påverkar oss på arbetsplatser:

Vitt

Vitt är en neutral icke-färg som gör de flesta lugna och stabila.

Blått

Blå är en färg som får de flesta att gå ned i varv och har en del lindrande effekt på stress. Även kreativiteten kan öka med blåa nyanser.

Gult

Gult retar delar av ögat och kan för många upplevas som stress.

Rött

Rött kan signalera varning för hjärnan, men kan även mana till produktivitet.

Beige

Beige. liksom många jordnära färger, skapar harmoni och balans.

Grönt

Även grönt är avstressande och upplevs av många som lugnande.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *