Målare är ett framtidsyrke att räkna med
Målare är ett populärt yrke som blivit lite trendigt på senare år, kanske i takt med att målare synts allt oftare i heminredningsprogram på tv. Hantverket ses som en yrkesskicklighet värd att beundra, och målaryrket är förknippat med tät kontakt med människor, arbetskamrater, frihet och ansvar samt stora utvecklingsmöjligheter och specialiseringar för den ambitiöse. Den vanligaste vägen till att bli målare är att välja den inriktningen på gymnasieskolans byggprogram. Väljer man att istället utbilda sig till målare efter gymnasiet kan man gå som lärling i ett måleriföretag. Efterfrågan på marknaden är stor och det utbildas flera hundra målare om året i Sverige idag. Lönen för en målare ligger i snitt på 27 000 kronor i månaden brutto.
De praktiska gymnasieinriktningarna ökar i popularitet år efter år. Hantverksyrken har återfått sin status i samhället efter några år ute i kylan, och det är idag möjligt att läsa vidare på högskola och universitet efter genomförd gymnasieutbildning med praktisk utbildning. Hantverksyrken kan till exempel kompletteras med ingenjörskunskaper av olika slag. För att bli målare ska man välja byggprogrammet på gymnasiet och sedan välja målare som inriktning. Första året är gemensamt för alla på programmet, varefter klassen delas upp i olika inriktningar från och med årskurs två.
För den som är 19 år eller äldre går det utmärkt att utbilda sig till målare genom att gå som lärling hos ett måleriföretag. Man får då på egen hand hitta en firma som kan ta emot lärlingar och som kan erbjuda seriös utbildning, både praktisk och teoretisk. Det valda måleriföretaget ska innan lärlingsperiodens början skicka in en ansökan till Måleribranschens Yrkesnämnd och få den godkänd.
Som alla hantverksyrken följer förfrågan på arbete ofta konjunkturen och tyvärr finns det arbetslöshet även bland bra och professionella målare i perioder. Sysselsättningsfrågan är därför ständigt aktuell för branschens fackförbund och intresseorganisationer. Som målare finns det möjlighet att specialisera sig på olika typer av måleri, och framförallt lackerare har en gynnsam arbetsmarknad i Sverige idag, då det råder brist på lackerare i större delen av landet. Lackeringsbranschen jobbar hårt på att locka duktiga målare till området, och framförallt är det kvinnliga målare samt yngre yrkesutövare som det satsas på. Lackerare har även en egen yrkesnämnd, precis som målare.