Vad betyder de olika färgerna?

macro image of multi colored paper. abstract background

Måleri kan handla om mycket mer än att bara stryka färg på väggarna. Färger sänder ut signaler och vare sig det ska målas om hemma eller på kontoret har färgen stor betydelse. Färger framkallar för det mesta någon typ av reaktion hos alla människor. Du vill förstås ha en färg som passar in med övrig inredning men du måste också tänka på vilka människor som ska vistas där och hur du vill att de ska må. Färgen berättar även vem du är och framhäver dig. Därför får du fråga dig om den färg du väljer ska spegla dig eller om det viktigaste är hur besökarna ska må av färgen.

Människor reagerar olika

Du som föredrar att ha neutrala färger på väggarna lägger säkert in färg i andra detaljer i hemmet. På det viset kan du välja färg efter ditt humör för tillfället. Även företag och kontor målas ofta i neutrala färger. Du kan däremot ofta se att företag använder reklamgodis med tryck som du kan hitta i en skål i receptionen. Det blir till en färgklick i allt det neutrala. Väntrum målas ofta med inslag av grönt eller gult. Detta eftersom dessa färger har en avslappnande inverkan på de flesta människor. Det är dock inte helt lätt att generalisera betydelsen av en färg eftersom många människor reagerar olika på samma färg. Därför väljer de flesta neutrala färger i hemmet och låter övrig inredning skapa känslorna. Det blir lättare att ändra om det inte känns bra. Om du är modig och vet vem du är kan du dock välja mer färg på väggarna.

Lugnande och stresskapande effekter

Vad kan man säga om färgers betydelse och hur används de? Vi kan ta snabbmatskedjorna som exempel. De använder gärna rött, gult och orange både i inredning och produktförpackningar eftersom dessa färger sägs öka aptiten. Blått har en rogivande effekt och vi andas lugnare i ett blått rum. Dessutom ger ett rum målat i blått en sval känsla eftersom det är en kall färg. Väldigt många väljer att måla sina sovrum i blått. Rött är en motsägelsefull färg med styrka. Här gäller det att vara lite försiktig. Rött ger värme och väcker sexlusten men kan också väcka aggressioner och ha en stressande effekt. Det är heller inte helt enkelt att säga att blått är lugnande och rött är stressande eftersom olika toner av samma färg kan ha olika effekt. När det gäller blått till exempel kan en ljusblå ton verka lugnande medans en skarp blå färg kan ta för mycket plats och energi och inte alls verka lugnande.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *