Färgsättning

Det är självklart viktigt att måleriarbetet utförs på ett korrekt sätt och med en färgtyp som passar för underlaget för att resultatet ska bli beständigt. En minst lika viktig faktor när man ska måla om ett rum eller en vägg är dock färgsättningen, det vill säga vilken eller vilka färgnyanser man väljer. Tekniken med vilken väggen är målad ligger visserligen till grund för arbetet och kvaliteten, men det är färgen som man lägger märke till först, och som styr hur man trivs i sitt hem. Det är därför ett viktigt val, som man bör lägga tid på och inte göra förhastat.paper-571937_960_720

Självklart styr personligt tycke och personlig smak till stor del när det kommer till att välja färg. I vissa fall finns dock vissa regler som man måste inrätta sig efter, till exempel om man vill måla om fasaden på sitt hus. Vanligtvis måste fasadfärgen då gå ton i ton eller på annat sätt harmonisera med de som redan använts i bostadsområdet. Även om man är friare att göra som man vill inomhus, finns det även där vissa förhållningsregler som kan vara bra att ha i åtanke för att resultatet ska bli så estetiskt tilltalande som möjligt. Man måste till exempel ha sin inredning i åtanke. Om man redan har bestämt sig för en soffa i en stark kulör, kan det till exempel vara en bra idé att hålla rummets väggar i en neutral färg. Om du däremot har valt väggfärg först, kan du gå in på Furniturebox.se och leta bland deras stora utbud av soffor efter en soffa som passar till din väggfärg. Det handlar också om att vissa färgval kan få ett rum att se mindre eller större ut. Om man till exempel målar golvet i en mörkare färg, och håller väggar och tak ljusa och neutrala, skapar det illusionen av ett rymligare rum. Det kan dock även ge rummet ett kallt intryck. Om man har ett tillräckligt stort rum kan det därför vara mer effektivt att välja ett golv i neutral färg, och hålla väggar och tak i en varm, lite mörkare ton – det ger en ombonad känsla. För ett långsmalt rum som man vill få att se bredare ut passar det bra att måla tak och golv i mörka färger, medan väggarna får vara ljusa. Om du väljer att följa dessa tips är dock helt upp till dig – i slutänden är det du som ska trivas med dina färgval.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *