Måla i badrummet – att tänka på

Att renovera badrummet måste inte betyda att man sätter upp nytt kakel på väggarna – det finns många andra sätt som man kan förnya och fräscha upp ett badrum. Det går till exempel utmärkt att måla väggarna i ett badrum, vilket öppnar upp betydligt fler möjligheter när det gäller färgval och nyanser än exempelvis kakel gör. Det gäller bara att man är noga med grundarbetet och målar på rätt sätt.

Anledningen till det är naturligtvis att badrummet är ett våtrum, vilket gör att man som hemägare lider risk att drabbas av fuktskador om arbetet inte utförs på korrekt sätt. När man ska måla i ett badrum måste man därför först börja med att tvätta väggar och tak (eller den yta man ska måla) med ett särskilt tvättmedel som är utformat för att ta bort kalkrester och tvålrester. Risken finns annars att färgen inte fäster, och att allt arbete är ogjort. För att skydda väggarna mot fuktskador måste man därefter spackla ytan som ska målas med våtrumsspackel. När den har torkat ska två saker ske: väggen ska målas med grundfärg och en glasfiberväv för våtrum ska sättas upp. Den sätts i grundfärgen, så att den kapslas in och bildar ett skyddande skikt.cabinet-11930_960_720

När detta lager har torkat kan du börja måla med den toppfärg du har valt, men även här finns vissa saker som skiljer sig mot att måla i ett ”vanligt” rum. Innan du målar det första lagret bör du tejpa med maskeringstejp mot golvmattan, och sedan ta bort tejpen innan färgen torkar, precis som du skulle göra annars. Men när du målar nästa lager färg ska du sätta tejpen två millimeter längre ned än du gjorde första gången. På det sättet överlappar de två färglagren varandra, vilket skapar en tät skarv som kan stå emot fukt.

Om du planerar att göra andra förändringar i badrummet, till exempel byta ut toalettstolen, handfatet eller andra badrumsmöbler, är det en bra idé att göra det i samband med att du målar om. Du kan nämligen ändå behöva montera ned toalettstol och annat för att slippa måla runt dem. På Buildor.se hittar du ett stort utbud av bland annat toalettstolar, som passar alla färger och stilar.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *